Kaçak sondaj kuyusu nereye şikayet edilir?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, vatandaşlarla birebir iletişim kurmak amacıyla 2013 yılında Alo 181 çağrı merkezini hizmete açtı. Bakanlığımız, yaşam kalitesini ve insan-çevre ilişkisini iyileştirme ilkesi olan Çevre ve Şehircilik Vizyonu 2023 çerçevesinde vatandaşlara Alo 181 aracılığıyla 7/24 hizmet sağlıyor.
Bahçeye kuyu açmak yasak mı?
Derinliği ve çapı ne olursa olsun, izinsiz kuyu açmak yasaktır. 10 MT’den daha az derinliğe sahip kuyulara sığ kuyu veya keson kuyu dendiğinden, bu kuyuları açmak ve işletmek için artık keson kuyu lisansı gerekmektedir.
Ruhsatsız kuyu kapatılır mı?
10 metreden derin kuyularda izinsiz yapılan çalışmalar kaçak kuyu olarak değerlendirildiğinden, bu tür kuyular yetkililerce veya ihbar üzerine tespit edildiğinde para cezası uygulanmakta ve (kuyu sondaja kapalı saha sınırları içinde ise) kuyu kapatılmaktadır.
Kaç metreye kadar izinsiz sondaj yapılır?
Sondajla su kuyusu açarken, gitmek istediğiniz derinliğe bağlı olarak izlemeniz gereken birkaç adım vardır. Yasal sınır 10 metredir. Daha kesin olmak gerekirse, 10 metreden daha derine sondaj yapmak istiyorsanız yasal izin almalısınız.
Kaçak sondaj cezası ne kadar?
Kaçak sondaj: Keşif ruhsatı olmadan açılan kuyular. Devlet Su Kaynakları Müdürlüğü yetkilileri tarafından bulunursa, kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma bedeli kuyu sahibinden tahsil edilir ve yerel yetkililer de kuyu sahibinden 2.000’in 7’sini tahsil eder.
Tarlaya su kuyusu açma izni nasıl alınır?
Bir tarlada kuyu açmak için izin nasıl alınır? Tüm sondaj çalışmalarında olduğu gibi, bir tarla su kuyusu açmak için izin almak için önce Devlet Su İşleri Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmanız gerekir. Daha sonra sorumlu mühendislik jeoloğuyla görüşmeli ve gerekli belgeleri sunmalısınız.
İzin almadan sondaj yapılır mı?
DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendisleri tarafından yapılan etüt sonucunda alanın sondaja uygun görülmesi halinde, DSİ arazi sahibi adına arama belgesi düzenler. Bu belge sondaj için gerekli yetki belgesidir. Keşif belgesi olmadan sondaj yapmak kanunen yasaktır.
Tarladan çıkan su kime ait?
Buna göre, hem kaynaklar hem de yeraltı suları, kaynaklandıkları toprak sahibinin malıdır. Bunun nedeni, kaynakların kaynaklandıkları toprağın maddi içeriğinin bir parçası olmasıdır. Bu nedenle, araziye bakılmaksızın kaynağın mülkiyeti başkalarına devredilemez. Bu durum, TMK. M. 718 ve 756 hükümlerinin ortak bir gereğidir.
Kuyu ruhsatı kaç metre?
Devlet Su Yönetimi Kurumunun ilgili kanununda, 10 metreden daha derin kuyular için yeraltı suyu arama ve kullanma hakkının elde edilebilmesi için arama ve kullanma ruhsatı alınması gerektiği açıkça belirtilmektedir.
Kuyu kaç paraya açılır?
Sondaj kuyularının fiyatları 50.000 TL’den başlar ve sondaj kuyusunun yeri ve derinliğine bağlı olarak fiyat artar. İstanbul’da maksimum 50 metre. 200 metre. Dağlarda sondaj yapılır. Su kuyusu delme fiyatları 50.000 ile 180.000 TL arasında değişir.
2 sondaj arası kaç metre olmalı?
Yasaya göre iki sondaj arasındaki mesafe en az 500 metre olmak zorunda.
Sondaj ruhsatı kaç yıl geçerli?
Artezyen kuyusunun delinmesi veya açılması, keşif dokümanlarının alınmasından sonra başlar. Bu dokümanın geçerlilik süresi 1 yıldır.
Kaçak kuyu ihbarı nereye yapılır?
Kaçak veya izinsiz su tüketimini ALO 185 (www..tr) numaralı telefondan veya size en yakın şubemize başvurarak bildirebilirsiniz.
Kuyu suyuna para ödenir mi?
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kendi topraklarındaki kuyulardan su çıkaran ve kullananlardan “kaçak su” için ücret alınamayacağına karar verdi. Ancak, üretilen atık su kanalizasyon sistemine boşaltılırsa “kanalizasyon ücreti” alınabilir.
Yeraltı suyu en fazla kaç metreden çıkar?
“Su kaç metre derinliğe kadar çıkıyor?” Bu sorunun cevabını bulmak için, kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekir. Yeraltı suyunun derinliği bölgeye göre değişebilir. Sondajla ulaşılabilen suyun derinliği bazen 1000 metre, bazen de sadece 100 metre olabilir.
İzin almadan sondaj yapılır mı?
DSİ Bölge Müdürlüğü kontrol mühendisleri tarafından yapılan etüt sonucunda alanın sondaja uygun görülmesi halinde, DSİ arazi sahibi adına arama belgesi düzenler. Bu belge sondaj için gerekli yetki belgesidir. Keşif belgesi olmadan sondaj yapmak kanunen yasaktır.
Kaçak yapı ihbarı nereye yapılır?
Bakan Özhaseki, “0532 01 01 181 nolu telefon numarasıyla aktif hale getirdiğimiz Çevre ve Deniz WhatsApp ihbar hattımız üzerinden vatandaşlarımızın mesaj olarak iletecekleri ihbarları değerlendireceğiz.” dedi.
181 neye bakar?
Hafta içi her gün 08:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında Alo 181 çağrı merkezimizi arayarak; görevli personel yardımıyla Tapu Müdürlüğü’nde işiniz için randevu alabilir, tapu ve kadastro konularında bilgi alabilir, görüş, öneri ve isteklerinizi kurumumuza iletebilirsiniz.
Kaçak su nasıl şikayet edilir?
Kaçak su kullananlar para cezası ve üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Kaçak su kullanan kişileri günün 24 saati “TESKİ ALO 185 ÇAĞRI MERKEZİ”ne bildirebilirsiniz. İhbarcıların kimliğinin gizliliği çok önemlidir. Unutmayın, bu bir vatandaşlık görevidir!