Özellik faktör kuramı kime aittir?
1908 yılında Parsons ile başlayan uygulamalar, daha sonra Minnesota grubu olarak adlandırılan Paterson, Darley, Williamson ve diğerlerinin deneysel yöntem kullanarak yaptıkları çalışmalar sonucunda “özellik faktör teorisi” olarak adlandırılmıştır.
Janusyan düşünme kuramı nedir?
Janusçu düşünce kuramı Rothenberg tarafından geliştirilmiştir. Odak noktası, birden fazla zıtlığın aynı anda doğru olarak kabul edilmesidir. Yaratıcı düşünce sürecinde zıtlıklar birbiri ardına ortaya çıkmaz, aksine birbirinin karşısında dururlar.
Yaratıcılığın 4 boyutu nedir?
Yaratıcı düşüncenin dört boyutu akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirmedir. Akıcılık, üretilen uygun düşüncelerin sayısıdır.
Karmaşık kuram nedir?
KARMAŞIK TEORİLER Ele alınan her yeni kavram, arka plandaki ana konu ile yeni çağrışımlara yol açar ve yeni seçenekler yaratır. Arada sırada mola vermek ve kuluçka aşamasını bilinçli bir şekilde tasarlamak faydalıdır.
Ginzberg kuramı nedir?
Kariyer seçimini ilk kez bir süreç olarak ele alan bu teoriye göre, kariyer seçimi bireyin gelişiminde belirli zaman dilimlerine yayılan bir süreçtir. Bu süreç, “fantezi”, “geçici” ve “gerçekçi” olarak tanımlanan dönemleri içerir. Bu dönemlerde gerçekleşen kariyer seçimi “geri alınamaz bir karardır” (Ginzberg 1970).
Holland’ın tipoloji kuramı nedir?
Holland, altı kişilik tipini ve insanların yarattığı ortamları tanımlıyor; bunları “Gerçekçi”, “Meraklı”, “Yaratıcı”, “Sosyal”, “Girişimci” ve “Organize” olmak üzere gruplara ayırıyor. Holland’a göre, birbirine benzeyen insanlar bir ortam oluşturuyor ve her ortam, belirli bir kişilik tipinin baskın olduğu bir ortam.
Yaratıcı düşüncenin ilk basamağı nedir?
Hazırlık aşaması: İlk aşamada, yaratıcı kişi hazırlık çalışması yapmaya ve fikir üretmeye odaklanır. Bu, ilginç bir fikir bulmak için malzeme toplama ve araştırma yapma sürecidir. Farklı düşünmeyi teşvik etmek için beyin fırtınası yaparak veya bir günlük tutarak zihninizin dolaşmasına izin verin.
Mini yaratıcılık nedir?
Küçük ölçekli yaratıcılık: Bu, çoğumuzun günlük yaşamlarında bireysel amaçlar için yeni ve orijinal şeyler üretildiğinde deneyimlediği bir yaratıcılık türüdür. Genellikle bireylerin kendilerine yönelik faaliyetlerini içerir (Kaufman & Beghetto, 2009).
Konverjant düşünme nedir?
Yakınsak düşünme, zeka testlerinde ve öğretmenlerin sınıfta sorduğu sorularda sıklıkla görüldüğü gibi, tek bir doğru cevabı arayan bir düşünme biçimidir. Bu düşünme biçiminde, öğrenciye verilen bilgi yalnızca doğru cevabı bulmak için kullanılır.
Torrance yaratıcı düşünme testi nedir?
Torrance Yaratıcı Düşünme Testi ilk olarak 1966 yılında ABD’de yayınlanmıştır. Bu çalışmanın temel problemi, sözel ve figüratif alanda yaratıcılığı ölçen toplam 10 alt testten oluşan bu ölçeğin dilsel eşdeğerliği, güvenirliği ve geçerliliği ile ilgili istatistiksel analizler yapmaktır.
Yaratıcılık beynin hangi bölümü?
Beynin sağ yarım küresi genellikle yaratıcılık, sanat, müzik, mekansal algı, duygusal işleme ve görsel-motor koordinasyonu gibi görevlerle ilişkilendirilir.
Iraksak düşünme nedir?
Ayrık düşünme, belirli bir sorun veya soruya çok çeşitli fikirler veya çözümler üretmeyi içeren bilişsel bir süreçtir. Tek bir doğru cevabı bulmaya odaklanan yakınsak düşünmenin aksine, ayrık düşünme yaratıcılığı ve birden fazla olasılığı keşfetmeyi teşvik eder.
B tipi düşünme nedir?
Gestalt okulunda iki tür düşünme vardır: üretken düşünme ve mekanik düşünme. Üretken düşünme yaratıcılığa dayanır (A tipi öğrenme). Ezbere dayalı düşünme de B tipi öğrenmedir.
Büyük kuram nedir?
Parçacık fiziğinde Büyük Birleşik Teori veya Büyük Birleşik Teori; elektromanyetik, zayıf ve güçlü etkileşimleri tek bir kuvvette birleştirebilen bir modeldir.
Kaos ve karmaşıklık kuramı nedir?
Kaos teorisi, karmaşıklık teorisinin bir alt alanıdır. Karmaşıklık teorisinde belirli bir davranış biçimi olarak tanımlanır. Kaos tipik olarak az sayıda değişkene sahip sistemleri ve kelebek kanadı etkisi ve başlangıç koşullarına hassas bir bağımlılık gibi sonuçları içerir.
Klinik model özellik faktör kuramı en önemli temsilcisi kimdir?
Klinik yaklaşım, bireyin mevcut sorunlarını belirlemeyi ve kişiye yardımcı olmak için bu sorunları çözmeye yardımcı olmayı amaçlar. Buradaki en önemli adım, insanların sorunlarının zorluk seviyesini belirlemektir. Özellik faktörü teorisinin en önemli temsilcisi Williamson’dır.
Roe’nun ihtiyaç kuramı nedir?
5. Roe (İhtiyaçlar) Teorisi: Eğer soru, ebeveynlerin tutumları açısından kişinin çocukluğundan bir olayla ilgiliyse, cevap “Roe”dur. Roe, psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılayan kariyerleri seçtiğimizi savunur. Çocuklukta karşılanmayan ihtiyaçlara dayalı olarak bir kariyer seçeriz.
Çift faktör kuramını kim geliştirdi?
Herzberg, Frederick (1996).
Parsons kuramı nedir?
Parsons’ın Genel Eylem Sistemi dört sistemden oluşur; kültürel, sosyal, biyolojik ve kişilik sistemleri. Kişilik sistemi kişinin kendisiyle, kültürel sistem toplumsal değerlerle ve biyolojik sistem fiziksel çevreyle ilişkili görünmektedir.