İçeriğe geç

Mikdar Ne Demek Osmanlıca

Micmer Osmanlıca ne demek?

( ﻣﺠﻤﺮﻩ– ﻣﺠﻤﺮ) i. (cemr, köz vermek manasından mimmer – mimmere) İçinde tütsü yakılan kap, buhurdan, buhurdan: Mum gibi dikildiğimde, mimmere / Bir daha sırtımı yere dönmem (… ). Rûhî bu gece, ûd-sıfatı mimmer-i gamda / Bedenim yandı, şiirlerim gökyüzünü kapladı (Rûhî-i Bağdadî).

Makdem ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻘﺪﻡ) i. (Ar. ḳudūm maḳdem “gel” kelimesinden) Gelme, gelme, kudüm, muvâsalat: Veren onu ruh yolunda bulur / Sanki o, Rahman’ın hakkıymış gibi nakd-i can-bahâ (Fuzûlî).

Münkat ne demek Osmanlıca?

Aralıklı ve bitmek üzere. Aralarında hiçbir bağ yoktur, ayrıdırlar. Herkesten ayrılıp bir kişiyle kalmak.

Müsir ne demek Osmanlıca?

Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzün en yüksek askeri rütbesi olan Mareşal’e eşdeğer bir rütbedir.

Mansıp ne demek Osmanlıca?

Sözlükte “atanılacak yer” anlamına gelir. Osmanlı teşkilatında vakıftaki kadrolar için “cihet” kelimesi, devlet teşkilatındaki resmi görevler için ise “mansıb” (çoğulu “menâsıb”) kelimesi kullanılırdı.

Mücehhez ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).

Mustak ne demek Osmanlıca?

Müştak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşku anlamında) arzu ve özlem gösteren, aşırı coşkulu. (Elbette bir gün O’na döneceğiz ve huzuruna çıkacağız.)

Matuf ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi’ndeki معطوف‎ kelimesinden gelir, bu kelime de Arapça مَعْطُوف‎ (maʿṭūf, “yonca”) kelimesinden türemiştir.

Reşk ne demek Osmanlıca?

İsim. Kıskançlık, haset, haset. Kıskançlık ve haset veren.

Munkatı ne demek?

“Munkatı” Arapçada “kesilmiş ve kırılmış” anlamına gelir. Hadis ilminde, sahabeden sonra birbiri ardına değil, bir veya daha fazla ravisinin çıkarıldığı hadistir.

Mülahaza Osmanlıca ne demek?

“Consideration” kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Lehez” kelimesinden türemiştir ve “düşünmek, değerlendirmek, kafa yormak ve değerlendirmek” anlamına gelir.

Mütehassıs Osmanlıca ne demek?

“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

Münfehim ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıfat. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) Anlaşılan, kavranan, kavranan: Kaziyye gûyiyâ münfehim’in ahdinde idi / Güneş kimdir tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî) Bey).

Müsaraat Osmanlıca ne demek?

Acele edin, acele etmeyin.

Hassa müşiri ne demek?

Esaretten kurtulup Rusya’dan döndükten sonra Gazi Osman Paşa, 5 Kasım 1878’de Hassa Müşirliği’ne (Padişah’ı korumakla görevli özel ordu) atandı ve 1900’deki ölümüne kadar bu görevini sürdürdü. Hayatının son yıllarında Mabeyn Müşirliği’nde de bulundu.

Müsenna ne demek Osmanlıca?

Sıfat. 1- İki parçalı veya iki parçadan oluşan, ikili: Bir ara ittifak olmuş, sonra anlaşmazlıklar olmuş (Ahmet Râsim). İyi ittifaka zarar vermek için Rusya ile Japonya arasına Kore ısırığını sokuyor (Cenap Şahâbeddin). 2- İki katlı, iki katlı.

Meşher ne demek Osmanlıca?

Meşher, İstanbul’un tarihi ve kültürel merkezi olan İstiklal Caddesi’nde yer alma ayrıcalığına sahiptir ve adını “sergi yeri” anlamına gelen Osmanlı Türkçesi kelimesinden alır. Mümkün olan en geniş kitleye ulaşmayı ve kültür ve sanatın halk gözünde önem ve değer kazanmasını sağlamayı, böylece daha fazlasını yapmayı hedefler…

Mütehassıs Osmanlıca ne demek?

“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

Meşam ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .

Tavsiyeli Bağlantılar: Hıristiyanlık Hangi Millete Gelmiştir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kızıl Saçlı Escort