Mumbar yemeği hangi yöreye ait?
Mumbar dolması genellikle Adana, Diyabakır, Batman, Mardin, Siirt ve Gaziantep gibi bölgelerimizde yapılır ve tüketilir. Bu bölgelerde çeşitli sakatatlar da popülerdir. Karaciğer, böbrek veya baş ve bacak gibi. Mumbar dolması hayvanın bağırsaklarından yapılır.
Mumbar nerede olur?
Mumbar koyunun iç bağırsağına doldurulan iç harcıdır. Koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla elde edilir. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde hazırlanır. İçli menda genellikle yaz aylarında tercih edilmez.
Mumbar ilk nerede yapıldı?
Yörgemeç, doğranmış işkembe ve bağırsak parçalarının bağırsağa konulması ve pişirilmesiyle yapılan bir tür dolma kebap veya mumbardır. Kâşgarlı Mahmud’un eseri olan Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten bir yemektir. Karahanlı mutfağının bir yemeğiydi. Yörgemeci’yi Anadolu’ya ilk getiren Selçuklulardı.
Mumbar hayvanın hangi organı?
Mumbar kelimesi Farsça dışkı anlamına gelen “bün”, kalın bağırsak anlamına gelen “bünbar” ve kalın bağırsak anlamına gelen “mub’r” kelimelerinden türemiştir. TDK’ya göre sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.
Mumbar Türk yemeği mi?
Mumbal dolması veya bumbar dolması, bir koyunun kalın bağırsağının iç harcı ile doldurulmasıyla yapılan bir dolma türüdür. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çoğu ilinde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde yapılır. Yaz aylarında tercih edilmez ve daha çok kış aylarında tüketilir.
Mumbar nereli?
Gaziantep’in coğrafi olarak belirlenmiş ürünlerinden biri olan Mumbar Dolması, koyun bağırsağı ve bulgur veya pirinçten hazırlanan bir dolma türüdür. Özellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da popüler olan Mumbar, halk arasında “Bumbar” olarak da adlandırılır.
Mumbar mı bumbar mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.
Kürtçe mumbar ne demek?
XVI. 19. yüzyıl Batı kaynaklarında Kürtçeden ödünç alınan bumbar kelimesi bombar (= bağırsak) olarak kaydedilmiştir. Bimbar biçimi Kürtçede de görülür. Bumbar kelimesi Kürtçeden Türkçeye çevrilmiştir ve genellikle mumbar olarak telaffuz edilir.
İşkembe dolması nerenin?
Dolma İşkembeÜlke(ler)TürkiyeOluşturanOsmanlı MutfağıTürEt YemeğiTürDoldurulmuş1 satır daha
Mumbar dolması kime ait?
Doğu yöresinin yemeklerinden biri olan mumbar dolması; Adana, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Gaziantep gibi illerde yapılmaktadır. Mumbar dolması yörelere göre farklı tarif ve şekillerde yapılabilmektedir.
Mumbar hangi et?
Mumbar, büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağına verilen addır.
Bumbarin yanına ne gider?
Bol sarımsaklı ve dereotlu tzatziki buna çok yakışıyor. Afiyet olsun! 4 Ocak 2020
Mumbar hangi yöreye aittir?
Ürün tanımı ve özellikleri: Gaziantep Mumbar Dolması / Antep Mumbar Dolması, yörede yaygın olarak mumbar olarak bilinen koyun bağırsağından yapılır; kıyma ve genellikle bulgurdan veya isteğe bağlı olarak pirinçten yapılan bir iç harcıyla hazırlanan, Gaziantep iline özgü bir yemektir.
Mumbar helal mi?
Hz. Peygamber’in (s.a.s.) yenilen hayvanların tenasül organlarını, yumurtalarını, anüsünü, salgı bezlerini, safra keselerini ve mesanelerini yemeyi tasvip etmediği rivayet edilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübra, 10/12 [19700]. ]).
1 hayvandan kaç şırdan çıkar?
Şırdan yapımında koyun, kuzu ve dana eti tercih edilir. Şırdan, geviş getiren hayvanların midelerine en yakın olan kısmından yapılır. Mide, bağırsaklardan önceki midenin son kısmıdır ve bu nedenle her hayvanda yalnızca bir tane bulunur.
İşkembe dolması nerenin yemeğidir?
Dolma veya zerbudil (zerbedul) bir dolma türüdür. Osmanlı mutfağına ait bir yemektir.
Mumbarın içine ne konur?
Ciğer ve soğan incecik doğranır. İçine bulgur, salça, fesleğen, baharatlar ve tuz eklenerek iç hazırlanır. Kıvamı yumuşaması için bir bardak suyla içilir ve mumbaraların içine gevşekçe doldurulur. Mumbaraların içlerinin dışarı taşmaması için iki ucu iple bağlanarak kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
Mumbar mı bumbar mı?
Türk Dil Kurumu (TDK) rehberine göre, yanlışlıkla ‘bumbar’ olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı ‘mumbar’dır. Akşam yemeğinde sebzeli mumba pişirmek istiyorum.
Mumbar hangi et?
Mumbar, büyük ve küçükbaş hayvanların kalın bağırsağına verilen addır.