2 tane sigortalı işte çalışabilir mi?
Birden fazla işyerinde sigortalı olarak çalışmayı yasaklayan bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. 5510 sayılı Kanuna göre, bir veya birden fazla işveren tarafından hizmet akdi ile çalıştırılanlar sigortalı sayılır ve sigorta hak ve yükümlülükleri işe başlama tarihinden itibaren başlar.
İşçi ikinci bir işte çalışabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Sigortalı biri ek iş yapabilir mi?
Özetle; çalışanın ikinci işte çalışması, çalışanın verimliliğini düşürmüyorsa veya işyerini olumsuz etkilemiyorsa, çalışanın ikinci işte çalışması önünde engel teşkil etmez.
Bir işten çıkış yapmadan başka işe girebilir mi?
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin kararı “Yargıtay’ın önemli iş kararı” başlığıyla yayımlandı. Yargıtay, tazminatsız ve ihbarsız iş ayarlayan kişiyi işten çıkaran işverene karşı önemli bir karar verdi. Yargıtay, istifa etmeden önce başka bir işe girmenin suç olmadığını belirtti.
1 ayda en fazla kaç gün sigortalı olunur?
Yani her iki işyeri de ayda 60 gün bildirmektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre bir ay 30 gün olduğundan bildirilen günler toplanır ve toplam çalışma günü sayısı 30 günden fazla ise prim günü 30 gün olarak kabul edilir. Prim günlerinin hesaplanmasında 30 günden uzun günler dikkate alınmaz.
Sigortasız işçi çalıştırma cezası 2024 ne kadar?
Bu durumun tespiti halinde, işyerinde sigortasız işçi çalıştıran işverene, işçinin bir ay süreyle sigortasız çalıştırılması halinde 2024 yılı tutarında 20.516 TL idari para cezası verilmesi gerekmektedir. Bu para cezasının verilmesi için 10 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
İşçi farklı işlerde çalışabilir mi?
İş sözleşmesinde başka bir işyerinde çalışma yasağı yoksa, işçinin başka bir işyerinde çalışmasına teknik olarak bir engel bulunmamaktadır, zira kanunen bir yasak bulunmamaktadır.
Sigortalı çalışan part time çalışabilir mi?
Kısmi süreli çalışma koşulları Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalı olarak, çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere birden fazla işte çalışabilir. Haftada en fazla 30 saat çalışma süresi olan kısmi süreli çalışanlara da hizmet sürelerine göre belirlenen gün sayısı kadar izin hakkı tanınır.
Hem 4A hem 4B sigortalı olunur mu?
Birden fazla işyerinde sigortalı olmak mümkün müdür? Sigortacılıkta “sosyal sigorta birliği” ilkesi geçerlidir. Bu ilkeye göre, aynı anda farklı statülerde (4/a, 4/b, 4/c) sigorta gerektiren faaliyetleri yürüten sigortalı, yalnızca bir statüde sigortalı olabilir.
Sigortaya ek sigorta yapılır mı?
Mevcut zorunlu trafik poliçenize ek olarak yaptırılan ek trafik sigortası ile poliçenizin kapsamını genişletebilirsiniz. Ek trafik sigortası bir yıl geçerlidir ancak bu sürenin sonunda poliçenizi yenileyerek sigorta avantajlarından yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Devlet işçisi ek iş yapabilir mi?
“Hukuk sistemimizde davalının mesai saatleri dışında başka bir işyerinde çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.” Dolayısıyla genel hükümler dikkate alındığında bir işçinin birden fazla işyerinde çalışmasının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Ek iş olarak ne yapabilirim?
Evde ek iş olarak ne yapabilirim?Makale yazmaSosyal medya yönetimiEvde paketleme işiDüğün hediyeleri yapmakÇeviri yapmakÇevrimiçi dersler vermekGrafik tasarımWeb sitesi oluşturmaDaha fazla makale…•25 Haziran 2024
2 yerden sigorta yatarsa ne olur?
İki yerde sigortalı olmanın zararları SGK’da iki yerde sigortalı olanların prim gün sayısı aşırı olarak hesaplanmaz. İki işte çalışanlarda aylık prim gün sayısı 60 değil 30 gündür. Bu nedenle iki işte çalışmak erken emeklilik gün sayısını karşılamak açısından bir avantaj sağlamaz.
İhtar çekip başka işte çalışabilir mi?
Uygulamada sıklıkla ortaya çıkan belirsizliklerden biri, uyarı işyerine ulaşana kadar uyarıdan sonra işin devam edip etmemesi gerektiği sorusudur. Cevap açıktır: Çalışan bildirimsiz fesih hakkını kullanmışsa ve uyarı almışsa, uyarıdan sonra işten ayrılmasına izin verilmez.
İşe girdikten kaç gün sonra istifa edilir?
İşçinin kıdemi 6 aydan az ise işverene 2 hafta, 6 ay ile 1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında ise 6 hafta, 3 yıldan fazla ise 8 hafta önceden bildirimde bulunmak zorundadır. Bildirim yükümlülüğüne uymayanlar, bildirim süresine ait ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
SGK çakışan gün ne olur?
Geçersiz sigorta statüsünde olunan dönemlerde ödenen primler geçerli sigorta statüsüne aktarılır. Geçersiz sigorta statüsünden geçerli sigorta statüsüne prim aktarma işlemi SGK tarafından resen yapılır, vatandaştan herhangi bir başvuruya gerek yoktur.
SSK diğer 360 gün sigortalı ne demek?
360 günlük sigortanın tamamlanmış olması önemlidir ve başvuru sırasında güncel sigortalı istihdam kanıtı gereklidir. Kişinin yakın zamanda başka bir işte çalışmaya başlamış olup olmamasından bağımsız olarak, o işten yatırılan sigortanın sisteme yatırılmış sayılması önemlidir.
4A sigorta nasıl iptal edilir?
Sigortanızı sebep göstermeden iptal etmek için öncelikle başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Sigortanızı e-devlet üzerinden iptal edebilirsiniz. Bu başvuruyu yaptıktan sonra isteğe bağlı sigortanız primi ödenen ayın sonunda sona erecektir.
Esnaf başka yerde sigortalı çalışabilir mi?
Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, birden fazla işveren tarafından hizmet akdi/iş sözleşmesi temelinde istihdam edilen kişiler 4/a (SSK) statüsünde zorunlu sigortalı olarak kabul edilir. Bu nedenle, Sosyal Güvenlik Kanunu’na göre, bir kişinin birden fazla işyerinde çalışması yasal olarak mümkündür.